martes, 1 de febrero de 2011

The Search for the Nebulae (1975) de Kenneth Glyn Jones 

El 1975, Kenneth Glyn Jones reuneix els nou articles sobre catàlegs de nebuloses anteriors a Herschel publicats entre 1968 i 1969 al  Journal of the British Astronomical Association (JBAA) i els edita en un sol volum de 84 pàgines a Alpha Academic, de Science History Publications, Ltd.


The Search for the Nebulae és una obra de referència de consulta i lectura obligada per a l’estudiós de la història del coneixement de les nebuloses. Els articles originals als JBAA es comencen a publicar el mateix any que Kenneth Glyn Jones edita el Messier’s Nebulae & Stars Clusters, una de les primeres obres de referència sobre els catàlegs Messier.


Al The Search for the Nebulae hi ha els catàlegs de Ptolomeu, Al-Sufi, Ulugh Begh, Tycho Brahe, Bayer, Galileu, Marius, Boulliau, Hevelius, Kirch, Flamsteed, Halley, Bevis, De Mairan, Derham, Maupertuis, Cassini (fill), Maraldi, De Chéseaux, Le Gentil, Lacaille, Oriani, Darquier, Koehler, Bode, Messier i els objectes de Méchain.

Per als catàlegs de Ptolomeu, Ulugh Begh, Tycho Brahe i Hevelius, utilitza la numeració de Baily. Per al de Flamsteed utilitza la de Bigourdan. Tan interessants com les dades dels catàlegs que aporta, són les referències continues i detallades a les fonts, primàries i secundàries, facilitant cerques posteriors per part del lector.

Kenneth Glyn Jones presenta una taula de síntesi de 138 objectes, el Catalogue of True Nebulae and Star Clusters Discovered up to 1781, de consulta obligada en qualsevol treball històric sobre nebuloses.

Trobareu altres informacions sobre Kennet Glyn Jones a l’article d’aquest blog sobre el Messier’s Nebulae & Stars Clusters i a la pàgina de referència d’Hartmut Frommert i Christine Kronberg del SEDS.

No hay comentarios:

Publicar un comentario